ΑΝΔΡΟΣ, ΚΥΡΑ ΚΙ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ

Η Άνδρος, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά την Νάξο, είναι αρχόντισσα, γνήσια και απλόχερη. Είναι μια «παλαιάς κοπής» αρχόντισσα- κυκλαδίτισσα, αλλά και μια ζωηρή φρέσκια νησιοτοπούλα. Είναι μια σμιλεμένη απ’ τη ζωή ορεινή αγρότισσα , αλλά και μια φιλόξενη χαμογελαστή και ανοιχτόκαρδη οικοδέσποινα στις θαλασσινές περιοχές. Είναι μια παραδοσιακή μαγείρισσα αλλά και μια τσαχπίνα νεαρή κοπελιά που με δυο-τρία υλικά σου φτιάχνει μοναδικές γεύσεις.

Η Άνδρος έχει αρκετές διαφορές που την κάνουν όμως μοναδική. Δεν ανήκει στα λεγόμενα "εύκολα" νησιά, καθώς η μεγάλη της έκταση και η διττή μορφολογία της την κάνουν να ζητάει εξερεύνηση. Μαγευτικά σημεία με τρεχούμενα νερά, ποτάμια και «πέλγκα» ( φυσικές , μικρές δεξαμενές νερού) κάτω από πυκνές φυλλωσιές από αιωνόβια πλατάνια, λεύκες, καστανιές, βελανιδιές και κυπαρίσσια εναλλάσσουν τις εικόνες με το ασπρογάλαζο κλασσικό κυκλαδίτικο τοπίο και το χρώμα από τις πικροδάφνες που φτάνουν μέχρι τις παραλίες. Τα οργανωμένα περιπατητικά μονοπάτια που προτιμούν διακαώς κεντροευρωπαίοι «ψαγμένοι» τουρίστες, μπλέκουν μαγικά και αβίαστα με τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής αξίας Μοναστήρια της που επισκέπτονται εκατοντάδες προσκυνητές αλλά και απλοί επισκέπτες όλο τον χρόνο.

Η Άνδρος είναι φτιαγμένη από χρώμα, μυρωδιές και αισθήσεις. Το βαθύ μπλέ του Αιγαίου, το σκούρο πράσινο από τις πυκνές φυλλωσιές που σκεπάζουν τα βουνά της, το μελισσόβουο σμάρι των καλοκαιρινών τουριστών που μαζεύονται στις οργανωμένες παραλίες στα «μπατσιογαύρια», το αρχοντικό πρόσωπο της Χώρας με τα εξαιρετικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις της, αλλά και το έντεχνο και φιλολογικό προφίλ του λιμανιού της, του Γαυρίου.

Είναι φτιαγμένη από τους ήχους των τοπικών πανηγυριών , με βιολιά λαούτα χαμόγελα και χορό μέχρι να βγει για τα καλά ο ήλιος. Ντόπιοι και «ξένοι», με κέφι και ζωντάνια, γίνονται ένα και «μεθούν» με το ποτό του Διόνυσου : τη μέθεξη των αισθήσεων και την αέρινη μυρωδιά της απόλυτης μετάλλαξης.

Είναι φτιαγμένη από το μπλέ της ανδριώτικης θάλασσας, στις απόκοσμες και προκλητικές της παραλίες με συντροφιά νερό και αρμύρα, αλλά και στις οργανωμένες της όπως στην μαγευτική τοποθεσία Ατένι, μπροστά στο μάτι του Αιγαίου, στο Βιτάλι με τα βαθυγάλαζα νερά και το ψιλό βότσαλο, στον Ζόρκο, το ανδριώτικο φιόρδ για όσους λατρεύουν το κολύμπι και στης Γριάς το πήδημα με το καλά φυλαγμένο μυστικό της

Είναι φτιαγμένη και από γεύσεις…της αψάδας που έχει μια τοπική γραβιέρα 24 μηνών παλαίωσης , του ντόπιου , ιδιαίτερου λουκάνικου με την απλόχερη θρούμπη και τη μεστή γεύση, των λαχανικών και φρούτων από το μποστάνι της οικογένειας, των άγριων χόρτων που πνίγουν τις κοιλάδες της, τα ντόπια κοκκόρια που ζουν ελεύθερα στο κτήμα, των αξεπέραστων αμυγδαλωτών, καλτσουνιών και γλυκών του κουταλιού της του μοναδικού ορεινού της μελιού και των «αλμυρών» κατσικιών της που ξεδιψάνε στις αέρινες παραλίες του Ατενίου, της Βουρκωτής και του Απροβάτου.

Βρίσκεις εκεί ακόμα γεύσεις αυθεντικές και την υπέρτατη πολυτέλεια να σου προσφέρουν στην ταβέρνα όλα αυτά τα καλούδια με τρόπο σπιτικό, τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στη φιλοξενία τους. Να απολαύσεις ντόπιο κόκορα με μακαρόνια και τοπικό τυρί που θα έχεις παραγγείλει μια δυο μέρες νωρίτερα και μέχρι να σου μαγειρέψουν εκείνη τη στιγμή τη φουρτάλια, την ντόπια ομελέτα με λουκάνικα, αυγά, πατάτες και δυόσμο στις ορεινές ταβέρνες της, αλλά και να λαχταρίσεις τα τοπικά γλυκά δυσκολευόμενος να επιλέξεις ανάμεσα σε καλτσούνια, αμυγδαλωτά, παστιτσάκια και αξεπέραστα γλυκά του κουταλιού όπως το μοναδικό παμπιλόνι και το καρυδάκι.

Η Άνδρος ζει για τον εαυτό της και μαζί για τους επισκέπτες της.